НЕОСУДУВАЊЕТО Е – ЉУБОВ!

Самоосудувањето раѓа смирение!

Смирение е откажување на својата волја заради ближниот.

Чистотата духовна и се радува на молитвата.

Тој што ги мрази своите страсти тој живее во плач и солзи.

Неосудувањето е љубов.

Долготрпеливоста е да не помислиме ништо против ближниот.

Богољубивото срце не враќа зло за зло.

Безмолвие е: Да не се распрашуваме за работи што не се однесуваат за нас.

Сиромаштија е – незлобиво срце.

Претрпување на се` е – кротост.

Милостињата е – проштевање.

А сето ова го раѓа откажувањето од својата волја. Ова ги смирува добродетелите едни со други.

Ова го смирува умот!

Авва Исаиј