ЗА СМИРЕНОМУДРИЕТО – Свети Јован Лествичник – Лествица

„…Оној кој со обичен јазик би сакал, на сосема соодветен начин, да го објасни чувството и дејството на љубовта Господова, на смиренољубието – онака како што тоа му доликува на смиренољубието;

на блажената чистота – вистинито;

божественото озарение – сосема јасно;

стравот Божји – очигледно, и кој мисли единствено со зборување да ги просвети оние коишто и самите не вкусиле од наведените добродетели – прави нешто слично на човекот кој би сакал со зборови и примери да им објасни што е сласта на медот на оние кои мед
никогаш ниту не пробале.

И како што некој друг залудно држи предавање
(да не кажам – млати празна слама), така и првиот ни самиот не го познава она за што говори или пак трпи жестоко исмевање од суета.

Оваа поука става пред вас ризница, направена во земјени садови или подобро – во телата, која по својот квалитет останува тајна за секој разум.

Еден единствен натпис има оваа ризница, натпис непојмлив, кој одозгора доаѓа.

Оние кои се грижат да го протолкуваат со зборови – преземаат на себе труд на големо и бесконечно испитување.

Тој натпис е: СВЕТО СМИРЕНИЕ!

Оние коишто Духот Божји ги води нека влезат со нас во ова мислено и семудро собориште, носејќи во мислените раце богопишани таблички на Богопознанието.

И се собравме и заедно ја истраживме и ја испитавме силата на овој чесен натпис.

Еден кажа дека смиреноста е потполн заборав на своите добродетели;

вториот – да се сметаш себеси за последен и погрешен од сите;

третиот – познавање на сопствените слабости и немоќи;

четвртиот – да го спречиш ближниот во случај да се налути и прв да ја прекинеш караницата;

петтиот, пак – сознание на Божјата благодат и сомилост;

шестиот – чувство на скрушена душа и одрекување на сопствената волја.

Бидејќи сето ова го чув, го разгледав и грижливо го испитав во себе, јас сепак не бев во состојба да почувствувам што е блажена смиреност.

И затоа, последен од сите, собирајќи ги како куче трошките кои паѓаа од масата на мудрите и блажените отци, се обидов да ја одредам смиреноста на овој начин:

Смиреноумието е безимена благодат на душата.

Нејзиното име им е познато само на оние кои ја запознале на сопственото искуство. Тоа е неискажливо богатство.

Божји назив и Божји дар.

Научете се, вели, не од ангелите, не од човекот, не од книгите, туку од мене , т.е. од моето вселување, озарување и делување меѓу вас, затоа што јас сум кроток и смирен во срцето и умот и разумот и ќе најдете покој на душите свои од војната и олеснување во борбата со помислите (Мт.11 29)…“

Превод Мина Даниловска

…(Поука ХХV- О УПРОПАСТИТЕЉУ СТРАСТИ, УЗВИШЕНОМ СМИРЕНОУМЉУ, КОЈЕ СЕ РАЗВИЈА У НЕВИДЉИВОМ ОСЕЋАЊУ)