За да ти ги подари своите Свети Дарови, Христос од тебе не бара ништо прекумерно и затоа потребно е само да признаеш дека се` што имаш добро во животот е од Него.

И затоа обидувај се да сострадаш со оние што немаат.

Не осудувај никого затоа што нема, велејќи му дека е грешен, изопачен, лукав и дека празнослови и краде, дека е блудник и лажго, па затоа нема.

Ако се здобиеш со ова познание, тогаш никогаш никого нема да осудуваш дури и ако согледаш дека направил смртен грев.

Ќе си речеш во себе:

„Во него, Христе мој ја нема Твојата благодат, затоа и греши.

Ако си отидеш од мене, јас ќе направам и полоши работи.

Ако стојам исправен сега, тоа е затоа што Ти ме подржуваш.

Братот, она што ќе го види, тоа и го прави.

Тој е слеп!  Како од него бараш да согледа нешто кога тој нема очи?

Тој е гол! Како од него може да бараш нешто, кога е сиромав?

Подари му го Твоето богатство.

Подари му и очи, за да може да гледа !

Старец Јосиф Исихаст