Да го празнуваме овој најголем и светол празник,

Во кој воскреснa Господ,

да го празнуваме светло и воедно благочестиво!

Господ воскресна и co Себе ја воскресна вселената!

Воскресна, раскинувајќи ги оковите на смртта.

Адам згреши и умре.

Христос не згреши и исто така умре.

Тоа е необично и прекрасно!

Оној згреши и умре, а Овој не згреши, но исто така умре.

Зошто?

За да може оној кoj згреши и умре npeкy Оној коj не згреши, да се ослободи од оковите на смртта!

(Свети Јован Златоуст)

Христос Воскресна!