Во Старечникот е опишано како Јован Востринос, човек свет и со власт над нечистите духови, ги прашал демоните:

„Кои работи кај христијаните најмногу ве плашат?”

Тие му одговориле:

„Од три работи се плашиме:

од она што го носите околу вратот,

од она со што се попрскувате во храмот

и од она што го јадете на Литургија”.

Тој пак ги прашал:

„Од тие три нешта, од кое најмногу се плашите?”, а тие му одговориле:

„Ако добро го пазите она со што се причестувате, никој од нас не би можел да му наштети на ниту еден христијанин.”

Значи она од што најмногу се плашат демоните се: Крстот, Крштението и Причеста”.