ЗА СВЕТАТА ТАЈНА ПРИЧЕСТ

Не бидете мрзливи, туку пристапувајте ѝ на чашата на Животот, Бесмртноста, Љубовта и Светоста со страв од Бога и вера.

А кој не сака и не се грижи за тоа, тој не Го сака Исус Христос и нема да Го добие Светиот Дух, и, со самото тоа, нема да влезе во Небесното Царство.

св. Кипријан Картагински

И како тие во своите срца да ја запалат Божјата љубов, духовната радост, Божјиот мир и останатите плодови и дарови на Светиот Дух, ако не се причестат со Телото и Крвта на возљубениот Татков Син, Едносуштен со Светиот Дух, Кој, според зборовите на апостолот е вистинска радост, наш мир, и извор на сите богатства?

Јас се чудам, како денес христијаните можат да ја празнуваат неделата или другите празници во годината и духовно да се радуваат на вистинската радост, ако редовно не се причестуваат, кога тоа е причината за празникот и празнувањето?

св. Григориј Богослов

Како ќе успеат да го изгаснат пламенот на страстите, ако не се причестуваат со Непорочните Тајни, кои ја оддалечуваат слабоста, ја смируваат битката со плотта и ги умртвуваат страстите?

И затоа, точно е дека тие, кои редовно не се причестуваат ги пропуштаат Божјите и небесни богатства.

Притоа, како што и порано сме кажале, тие не ги исполнуваат Господовите заповеди и правилата на Соборите…

Оставајќи ја причеста, тие му даваат слобода и место на демонот да ги наведува на разни гревови и искушенија.

св. Кирил Александриски

Никогаш немој да отстапуваш од причестувањето со Христовите Тајни, туку пристапувај им често, бидејќи тоа демонско дејство во тебе се појавило поради тоа што не си се причестила пет недели, па затоа демонот си нашол место во тебе и се разлутил.

 

преп. Никодим Светогорец

Ако нашиот живот е во Христос, и Тој вели, дека во Него е оној што ги јаде Неговите Тело и Крв, тогаш како да не се причестува често оној што го сака животот?

Вам некој ве спречува почесто да се причестувате? -Обично маловерието.

За нас зборовите:

„Со страв од Бога и вера пристапете“ станаа формалност.

Нѐ повикуваат, а никој не пристапува… и никој, освен тоа, не ја забележува недоследноста и дисхармонијата помеѓу ова неотповикување и повикот од Бога… на вечера со Него.

св. Теофан Затворник