“Секој роден од Бога не греши, но родениот од Бога се пази, и лукавиот не се допира до него” (1. Jов. 5, 18), “Бидејќи е роден од Бога” (1. Jов. 3, 9), како што рекол Он во Евангелието:

“Ако не се повратите и не бидете како деца, нема да влезете во царството небесно” (Матеј 18,3) и:

“Како новородените деца, бидете желни за вистинско и разумно млеко, та во него да порастете за спасение” (1. Петр. 2,2).

10. Кои работи им се својствени на децата?

– Детето, ако некој го натепа, плаче, a co радосните се радува;

ако го скараат, не се гневи, а ако го пофалат, не се превознесува;

ако му обрнат поголемо внимание на неговото другарче, не е љубоморно;

ако му земат нешто од она што му припаѓа, не се лути;

ако му остават помало наследство – не бара повеќе и не оди по судови; не го бара на сила своето, на никого не му завидува;

ако е сиромашно, не тажи; ако е богато, не се превознесува;

ако види жена, не ja пожелува; сластите похотливи и грижите за многу работи – не господарат над него;

никого тоа не осудува; не сака над никого да господари; на никого не му завидува; не се фали co она што не го знаат; co никого за ништо не се подбива; co никого нема непријателства; не се преправа; не ги бара почестите на светот; не е среброљубиво; не е жестоко и безочно; не сака расправии, не ги учи другите страсно; никој не го вознемирува; и ако го соблечат – не се жали; не настојува да биде како тоа што сака; не се плаши од глад, ниту се плаши од злочинци; не се плаши ни од ѕверови, ниту од војна; кога има гонење, тоа не се обеспокојува.

11. Такво е детето, такво е она за кого нашиот Господ Исус Христос, давајќи го како пример за угледање на возрасните рекол:

“Ако не се обратите, и не бидете како деца, нема да влезете во царството небесно”.

Преподобен авва Исаиј