ЗА ТЕЛЕСНИТЕ БОЛЕСТИ

1. Зарем сите болести се поради гревовите?

Не се сите, туку поголем број од нив. Некои настануваат и од негрижа.

Стомакоугодувањето, пијанството и безработицата исто така предизвикуваат болести (св. Јован Златоуст).

2. Болестите се случуваат и за наше испробување во доброто (св. Јован Златоуст).

3. Ако за време на телесна немоќ не ја искористиме помошта на постот, а покажеме уште поголема негрижа, ќе си причиниме најголема штета (св. Јован Златоуст).

4. Телесните болести ги очистуваат душевните (схимонах Макариј).

5. Во болестите – пред лекарите и лековите користи ја молитвата (св. Нил Синајски).

6. Болестите се испраќаат за очистување од грешењето, а понекогаш за да се смири превознесувањето (преп. Јован Лествичник).

7. Болеста се влошува поради нетрпение (св. Тихон Задонски).

8. Причина за болеста е гревот, сопствената волја, а не некоја нужност (преп. Ефрем Сирин).

9. Можеме ли да се лечиме кај лекар и да примаме лекови? Нема во тоа никаков грев, зашто сѐ е од Господа, па и лековите и лекарите.

И нема грев во тоа дека човекот прибегнува кон средства за лечење, туку во тоа дека болниот сета надеж за оздравување ја полага само во лекарите и лековите, заборавајќи притоа дека сѐ зависи од себлагиот и семоќен Бог, Кој единствен дава живот или зема живот (св. Амвросиј Оптински).

 

http://www.preminportal.com.mk/