Неколку поуки од Старецот Пајсиј:

1. Многу грешници се спасиле затоа што не ги осудувале другите и што биле свесни за својата грешност.

2. Предуслов за духовно напредување е смирението, благодарноста и подвижнички дух.

3. Наша должност е болката на своите ближни да ја направиме – своја!

4. Доброто е навистина такво само кога е направено на добар начин.

5. Секогаш се трудам да не бидам зафатен со својата болка. Ја имам на ум болката на другите луѓе и со тоа ја правам и своја болка. На тој начин мораме себе си да се поставуваме во состојбата на другите луѓе.

6. Телесната болка често носи душевна утеха и поради тоа мораме со радост да ја прифатиме.

7. Обраќајки им се на лекарите Старецот рекол:

„Помогнете им на болните така што ќе им укажете на подлабоката смисла на животот, наместо да ги лечите само нивните тела“.

8. Многу луѓе доживуваат пекол уште во овој живот, зашто срцето им е преполно со страсти.

9. Колку што човек повеќе се соединува со Христа, толку помалку чувствува страв. 10. Слава Му на Бога!

Кога ќе речете „Слава Му на Бога,“ сите демони затреперуваат.

11. Многу е важно својот духовен живот да го живееме со радост и љубов, а не поради чувство на должност. Треба да го земеме предвид краткото време кое ни е дадено за живот.