МОЛИТВИ ЗА ПОЧИНАТИ НЕКРСТЕНИ ДЕЦА (Мат. 15.21-28) И кога излезе од таму Исус, замина во земјата Тирска и Сидонска. И ете, една жена Хананејка, како излезе од оние краишта, повика кон Hero, велејќи: Помилуј ме, Господи, Сине Давидов! Ќерка ми жестоко...
ЗА БОГОРОДИЦА ...Таа е најчистиот израз на човековата љубов и одзив кон Бога: Марија, Мајката Христова... Богородица, на сите православни икони насликана co Богодетето во своите прегратки. Во Неа, вели една православна химна, “сите созданија се радуваат". Ho, за каква радост...
ПРАВОСЛАВНА ПСИХОТЕРАПИЈА Проф. д-р Дмитриј А. Авдеев е православен лекар-психијатар, психотерапевт, медицински психолог, доктор на медицински науки. Завршил последипломски студии на Богословскиот факултет на Универзитетот „Лукијан Благо“ (Романија). Од 1991 година активно работи во правец на формирање христијански однос кон психичките...
БЛУДНИОТ СИН (прв дел) (03.02.2018 12:16) Кај помладиот син ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој очигледно не...
Со радост и задоволство ви соопштуваме дека излезе од печат монографијата „Марков манастир - Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“, во авторство на игуманијата Илијана, во издание на ПНВ Публикации, а со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија. По...
За воспитанието на децата и младите АНГЕЛИ СО ОТСЕЧЕНИ КРИЛЈА Учеснички на детски избори за убавина Отсекогаш сум мислела дека секоја злоупотреба како таква е за осуда, а ако е насочена против децата, ја сметам за ѕверство. Како воопшто може да се...
Почитувани! Ви благодарам за оваа рубрика `прашања до духовникот`, каде што можеме да си поставиме прашања кои не ни се доовлно јасни. Во нашата фамилија имаме една слава и еден именден. Ме интересираат две работи: Што е најважно покрај дочекот на...
ШЕЕСЕТ И ШЕСТО ПИСМО Кога човек ќе се исповеда, неговата душа се очистува и се поистоветува co најблескавиот дијамант Добра моја госпоѓо, заедно co Вашиот добар и благ сопруг, сите ние сакаме Господ да Ви подари мир, здравје и долговечност, и...
ШЕЕСЕТ И ПРВО ПИСМО О, суетен свету! О, лажлив роду човечки! Ништо добро нема во тебе! Мое возљубено чедо, моја светлино, љубов моја Божествена и осветена, се молам да бидеш добро! Чедо мое, пеперутко моја! Го примив твоето писмо и видов што ми...
ЧЕТИРИЕСЕТ И ТРЕТО ПИСМО Навистина познавав еден брат кој беше во истапување - грабнување на умот додека седеше во ноќта под полна месечина По Божјо допуштение, златна моја сестро, јас, еве пак разговарам co тебе, co посредство на мастилото и хартијата....