За полесно да го сфатиме настанот на обрезанието на Богочовекот Христос, најнапред треба да се потсетиме на две работи. Прво, на зборовите Христови: „Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги...
  Вистинската молитва, која нѐ соединува со Севишниот, не е ништо друго освен светлина и сила која се спушта на нас од небесата. Таа по својата суштина го трансцендентира нашиот план на постоење. Во овој свет нема извор на енергија...
  Свети Ефрем Сирски се родил некаде во првите години на четвртиот век во околината на Низибија или во самиот град. Неговите родители биле сиромашни. Тие го воспитувале во страв Божји, но годините на неговата младост го вовеле во некакви...
Бесрамност и немање на почитување ДРСКОСТА ЈА БРКА ПОБОЖНОСТА Старче, од каде доаѓа дрскоста? Дрскоста претставува немање срам; таа далеку го изгонува стравот Божји, како чадот со кој ги бркаш пчелите од кошницата. Старче, како да се ослободам од дрскоста? Сметај се себеси за...
,,Наутро ќе се помолам и ќе прочитам нешто, така малку ќе ја згреам душата, но потоа, тргнуваат работите една по друга, и се` исчезнува, па повторно сум како камен. Како да ја сочувам утринската собраност и топлината?”. Собраноста и топлината...
Кажувањето на селанецот ЛИХАЧЕВСКИ Е. В. Селанецот Лихачевски Е. В., имајќи целосна вера и љубов кон отец Серафим, го кажа следното сведоштво за Старецот. - Еднаш во 1831 год., - кажува тој, почувствував на себе симптоми на колера во толку силен степен,...
Еве, заврши. Го нема. Го заврши својот живот, лежи неподвижен, без дишење и без глас. - Што е човекот? - Сон и сенка. Ангелите, кои ја зеле неговата душа, се издигнуваат кон небото, таму каде што се начелствата и...
За бракот и семејниот живот: Смислата на бракот е во причинувањето на радост. Се подразбира дека брачниот живот е најсреќен, најпотполн и најбогат. Тоа е совршена Божествена установа. Божествената замисла се состои во тоа бракот да донесува среќа, животот на...
Молитва на мајка за обраќање на нејзиниот син Пречиста и предобра, Мајко Божја! Смилувај се на мене несреќната, многу е натажено моето мајчинско срце. Тешко страдам, оти мојот син го избрал опасниот и погубен пат - живее во рамнодушност кон...
Луѓето трчаат по чудотворци – па било тоа да се и бајачи. Но, ви велам дека најголемото чудо е возобновувањето на твојот живот врз неговиот темел, Исус Христос; твојата волја да стане христијанска. Ова е најголемото чудо што навистина...