ЕВЕ ГО ПОСТОТ, ШТО ГО ИЗБРАВ: РАСКИНИ ГИ ОКОВИТЕ НА НЕПРАВДАТА, ОДВРЗИ ГИ ВРСКИТЕ НА ЈАРЕМОТ, И УГНЕТЕНИТЕ ПУШТИ ГИ НА СЛОБОДА И СКРШИ ГО СЕКОЈ ЈАРЕМ; РАЗДЕЛИ ГО ЛЕБОТ СВОЈ СО ГЛАДНИТЕ, И СКИТНИЦИТЕ СИРОМАСИ ОДВЕДИ ГИ ВО ДОМОТ СВОЈ; АКО ВИДИШ...
ПOСТАРИОТ СИН (07.02.2018 )   „А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па како повика еден од слугите го праша: ’Што е ова?‘ А тој му рече: ’Брат ти...
Се наближува Великиот пост. Иако постот значи воздржување и од вкусна храна и од лоши мисли и дела, сепак, повелете и направете го ова јадење со спцифичниот вкус на црвените суви пиперки. Тоа што е заедничко за овие рецепти е...
Давајќи ми го Твоето Тело доброволно за храна, Создателу мој, Ти, Кој си оган што ги спалува недостојните, да не ме спалиш и мене, туку продри во сите мои делови, во сите состави, во утробата, во срцето. Изгори ги трњата...
Енциклопедија на православниот духовен живот - Свети Игнатиј Брјанчанинов ПОНИЖУВАЊА На прашањето на преподобен Авва Доротеј: „Што да правам: Се плашам од срамот - понижение“, Сверти Јован Пророк одговорил: „Ако не се трпат пониженија тоа е дело на неверување. Брате! Исус стана човек и...
ЗА ИЗБЕГНУВАЊЕТО НА СÈ НЕУМЕРЕНО Добро позната работа е дека човек кој премногу ревносно вежба свирење клавир добива грч во прстите, како и некој кој премногу долго држи перо во рака. Обесхрабрен и потиштен, клавиристот или писателот, кои досега биле...
ЗОШТО БЕДНИКУ НЕ СЕ ВРАЗУМИШ Свети Ефрем Сирин : „...Се срамам и презирам што со сопствените желби сум врзан, за плач и воздишки достоен станав. Можам за миг врските да ги скинам и од сите мрежи слободен да бидам, но победен...
А , Јас пак ви велам: љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат...“ Мт. 5, 44 МОЛИТВА ЗА НАШИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ Господи Исусе Христе, Ти им...
ХРИСТИЈАНСКА КУЛТУРА Фредерика Метјуз-Грин е автор на десет книги и седумстотини есеи од областа на православната духовност. Дипломирала англиски јазик на универзитетот во Јужна Каролина, а магистрирала на Богословската семинарија во Вирџинија. Била духовно чедо на отец Георге Калчу, чии нетлени...
По кусиот разговор за заљубеноста, треба да пристапиме и кон љубовта. Ќе се обидам да наведам барем неколку важни својства на вистинската љубов. Заљубеност                             Љубов     Љубов 1. егоизам           ...