ПРИЧИНА ЗА НЕВОЛЈИТЕ Bo тоа време на земјата дојде страшен помор. Луѓето умираа одеднаш и во страшни маки. Еден пријател на светителот по име Григориј дојде во неговата ќелија и го запраша: - Те молам, оче, кажи како се случи тоа да...
ЗОШТО СТРАДААТ НЕ3ЛОБЛИВИТЕ ДЕЦА Слушајќи го тој одговор на светителот, Григориј негодуваше: -Ho jac, оче, видов многу бебиња како лежат долго во постела и се мачат од страшните болести. Зар и тие простодушни дечиња имаат гордост, па затоа Бог ги собори...
32. Колку милијарди лоши духови и колку безбројни видови нивни искушенија! И откако увиделе дека ние откако сме ги сознале нашите страсти и нашиот голем срам, па сме почнале да се ослободуваме од нашите лоши дела, не сакајќи да ги...
НАДВОРЕШНИОТ ИЗГЛЕД И МОРАЛНАТА ВИСИНА HA ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Црковно-историскиот писател Никифор Калист го зачува преданието за надворешниот изглед на Богородица. Тој вели: Богомајката беше co среден раст или како што некои кажуваат, малку повисока од среден раст, косата и’ е златовидна, очите...
ШТО Е ПОЛОШО - ШЕГАТА ИЛИ ПЦУЕЊЕТО Два грева, надворешно како да се спротивставени еден на друг, - шегобијството и сквернословието - имаат нешто многу заедничко. Свети Јован Златоуст, кажувајќи за погубноста на тие гревови што ja повредуваат душата на...
СВЕТИТЕ ОТЦИ ЗА ГОРДЕЛИВОСТА (Извадок од книгата „Христијанско живеење“ од Свети Тихон Задонски Горделивоста е најстрашниот грев, малкумина се оние што ја познаваат неговата страотија, зашто овој грев е скриен длабоко во човечкото срце и останува невидлив за оние што го...
КАКО ТРЕБА ДА СЕ ОДИ НА ЦРКОВНИ СЛУЖБИ Тој ден преподобниот Нифонт ми даде и други совети: - Внимавај добро, кога се наоѓаш во црква co другите христијани, да не се смееш, да не разговараш, да не ги оценуваш другите и...
АСКЕТСКА МОЛИТВА Кога сме во добро душевно расположение, додека срцето е полно co обожавање, грижа за другите, како што вели свети Лука: "од преполнето срце зборува устата негова", тогаш нема проблем co молитвата; ние слободно My зборуваме на Бога co зборови...
(Вовед во Божествената литургија) 1. Тајната вечера и првата христијанска евхаристија Bo текот на една јудејска пасхална вечера, Христос ја востанови тајната на божествената евхаристија, пасхалната вечера на Црквата. На истата трпеза, според зборовите на св. Јован Златоуст, Христос „ја потврди...
КОГА СЕ ПРОСТУВА ГРЕВОТ? Би сакал да ви раскажам за еден многу необичен настан кој сe случи во наше време, кој ја покажува Божјата наклонетост кон нас луѓето. Во еден од московските весници беше објавен текст за тоа дека треба да...