СТАРЕЦ САМПСОН (молитва после примањето на Светата Причест). Дарувај ми слух, да Те слушам, дарувај ме да Те вкусам, дарувај ми нозе за да Ти пријдам. Дарувај ми срце, да Ти се плашам, дарувај ми срце да Те сакам.   Одземи се мое од мене и...
ЗА БОЛЕСТА Евангелието не` учи дека никаква неволја не може да не` снајде без Божја волја – не` учи да Му благодариме на Бога за сите неволји кои неочекувано ќе не` снајдат. Начинот на кој духовниот разум гледа на телесните болести...
Љуби Го Исуса и кажувај ја непрестајно молитвата и таа ќе ти го просветлува Неговиот пат. Внимавај да не осудуваш, бидејќи заради тоа допушта Бог и да отстапи благодатта од тебе така што те остава да паднеш и да...
СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) „Секако, претпазливоста во држењето е - мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави - пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериозно. Причестувај се само...
Прашање: Дали не е грев во име на заеднички мир да се одбегнува личност од кругот на роднините, која со своето однесување е”тежок”крст за носење, многу агресивна и покрај тоа што многу пати и е простено-не се менува? Знам дека му...
  Прашање : Која е разликата меѓу православната и муслиманската вера, и како Господ би гледал на тоа да се склучи брак меѓу две различни вери. Благодара   Одговор на отец Горан: Бог не гледа на лице, туку гледа по срце. Разликата во исповедувањето на...
Свети Макриј Велики: Оние што сакаат да му се покоруваат на Божјото слово и да раѓаат добри плодови, ги имаат следниве белези: Воздишка, тажење, прониклив поглед, тихување, наведната глава, молитва, молчење, останување на едно место, плач полн болка, болка во срцето за побожноста, и...
МОЛИТВА ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ Господи, дај им милост на сите што ме навредуваат, хулат, мразат или ми прават нешто друго. Бидејќи Ти, Господи, знаеш дека и нив лукавнот ѓавол ги насочува кон злоба и распуштеност, како што и мене секој ден ми...
ЗА ОСУДУВАЊЕТО – Св. Јован Кронштатски Сум видел и чул луѓе, кои со подмуклост и злорадост говорат за некои темни дамки во животот и работата на велики, па дури и свети луѓе, и заради тие божемни или вистински темни дамки,...
(ДОЛГА СКРУШЕНА МОЛИТВА) Владико Господи, Боже на небесното и земното, на видливото и невидливото, види и слушни го блудниот и грешниот кој уште еднаш стои пред Тебе, co многуте свои прегрешенија. Помилуј ме, милосрден, мене осквернетиот co душата и телото...