КАКО ЧУДОТВОРЕЦ Кога Господ ги упатил своите ученици на пастирската дејност, Он им дал власт да настапнуваат „на змии и скорпии и на секаква неиријателска сила (Лука 10,19) и им заповедал: “Болни лекувајте, лепрозни очистувајте, мртви воскреснувајте, бесови изгонувајте!Бесплатно добивте, бесплатно...
Слово петнаесетго Преподобен Авва Исаиј За откажувањето од светот 1. “Возљубени да се погрижиме за себеси, оти времето натаму е кратко" (1. Кор. 7, 29). He може да се грижи за својата душа оној што се грижи многу за своето тело....
Отец, ме интересира кое е мислењето на црквата за јадењето месо. Иако во Библијата се наговестени некои нешта околу тоа што е храната наша, сепак тоа е спис кој без излеана божја благодат тешко да некој умее да го интерпретира...
Благодарствен канон кон Пресвета Богородица Αкростих: На радоста пристаниште, единствено Тебе секоја радост Ти прилега! Творение Јосифово, глас 4: Песна 1 ирмос: Ќе ја отворам устата моја, и таа со Дух ќе се исполни, и слово ќе ѝ прословам на Царицата Мајка, силно ќе...
„...Иако подвижниците во тоа време престојувале во својата испосница многу повеќе отколку порано, се случувало во текот на летото да посетуваат многу осаменички места и да се подвизуваат во пустината, во средина, која била подобна за безмолвие. Во една прилика,...
РАЗГОВОРИ И СОВЕТИ Што да прави жената која го оставила својот маж? На жената која го остава сопругот повеќе не и’ е дозволено да се омажи во вечни векови. Ако нејзиниот маж е злобен и неверник? Што вели светиот апостол Павле? Оти,...
ЗА СОВЕСТА И СОЛЗИТЕ Мораме да знаеме дека нашиот инструмент, кој се нарекува совест, е многу нежен инструмент. Понежен и од дамскиот часовник, нели? Co дамскиот часовник нема да собирате дрва. Тој ќе се расипе. Неговиот механизам ќе се оштети. Така...
ЗА ПРИЈАТЕЛСТВОТО - Св. Нектaриј Егински Има три вида на пријателство: по добродетел, по взаемност и по навика, а најдобро е по добродетел, бидејќи во добродетелта љубовта е силна. Ликот на пријателот Пријателот е добар човек, со здрава душа, мисли исправно, ја...
Отец Знаеме дека давањето милостина и сочувството се едни од главните одлики на христијанството. Како човек кој неретко се радува во давање милостина, понекогаш ми се јавува таа помалку суетна размисла или расудување: Дали треба да ја дадам на човек за кој...
МЕТОДИ ЗА ПОПРАВАЊЕ НА ЈАЗИКОТ Обележје на духовното делување е - молчење co неосудување и скржавост на јазикот. Молчењето ќе ти донесе страв од осудување, страв од клевета и страв да не се каже за себе нешто лошо или добро,...