При првото Христово јавување на учениците отсуствувал апостолот Тома. Меѓутоа, по осум дена, т.е. следната недела, и тој се удостоил со Христовото јавување и откровение (Јн. 20, 24-29). Според светиот Григориј Палама, Христос секогаш се јавува на соборот на учениците, а...
  Меѓу првите Христови јавувања што се случиле во денот на Воскресението се и Неговото јавување на учениците, и тоа првиот пат кога се наоѓале во куќата, кога отсуствувал Тома, и следната недела, пo осум дена, во присуство на Тома...
  При едно од Своите јавувања на учениците, гледајќи дека во нивните срца има помисли за Hero, Христос рече: Видете ги рацете Мои и нозете Мои, дека Сум Јас; допрете се до Мене и гледајте, затоа што духот нема тело...
Светиот Григориј Богослов говори за три вида Пасха, односно Пасха законска, Пасха на Божјата благодат и Пасха на идниот век. Законската Пасха, во која Евреите го празнувале својот чудотворен премин преку Црвеното Море, била едно потсетување на горкото Египетско ропство...
БОГ ИМ ДАВА ГОЛЕМИ ОТКРОВЕНИЈА НА ОНИЕ ШТО МУ СЕ ДОСТОЈНИ Ке ви раскажам неколку примери, за да сфатите дека на едноставен и природен начин Бог им дава големи откровенија на оние што My се достојни. Им открива настани од...
Велика Сабота, денот кога Христовата душа co Божјата природа се наоѓаше во Адот, а телото заедно co Божјата природа се наоѓаше во гробот, при што беше победена и моќта на ѓаволот и на смртта, Православната црква го смета за...
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА! Да го празнуваме овој најголем и светол празник, Во кој воскреснa Господ, да го празнуваме светло и воедно благочестиво!   Господ воскресна и co Себе ја воскресна вселената! Воскресна, раскинувајќи ги оковите на смртта. Адам згреши и умре. Христос не згреши и исто така умре. Тоа...
По Своето воскресение, Христос им се јави на жените мироносици и на Своите ученици. Некои се прашуваат зошто Христос не им се јавил на сите луѓе, а особено на Своите распнувачи и на оние кои го одрекуваа Неговото воскресение, за...
Всушност, влезе во владеењето на ѓаволот за да ја поништи (смртта). Во следните редови поаналитички ќе се позанимаваме co причините поради кои Христос слезе во Адот. Прво, како што кажавме досега, го направи тоа за да ги урне вратите на...
Во Евангелието според Јован најопширно се опишани поединостите во врска со тоа, како Господ Исус Христос пред апостолите укажувал дека Јуда ќе биде Неговиот предавник. Ова може да го објасниме со фактот што светиот апостол и евангелист Јован бил најблиску...