НАХРАНИ ГО ГЛАДНИОТ... „И така, боледуваш ли телесно, боледуваш ли душевно, ако сакаш да се исцелиш од несреќите – самиот излези во пресрет на Божјата благодат што те повикува. Не само да просиш во молитва, туку барај и чукај на вратата...
„Ти благодарам, што Ти стана за мене ден невечерен и сонце незаодно – Ти, Кој немаш каде да се скриеш, и Кој сè одеднаш исполнуваш со Твојата слава. Та Ти никогаш од никого не си се криел, туку ние, не сакајќи да...
ЗА НАС НЕМА ДРУГО СПАСЕНИЕ ОСВЕН ИСУС ХРИСТОС! Во нас се води духовната војна, онаа многу потешката и поопасната од видливата. Затоа побожниот подвижник треба да „трча кон наградата на повикот од горе“, со својот ум, за во своето срце целосно...
ПРЕПОДОБЕН АНТОНИЈ ВЕЛИКИ Мисирец, роден околу 250 година во некое село Кома близу Хераклеја. По смртта на неговите благородни и богати родители си го подели наследството со својата малолетна сестра, ја згрижи кај некои роднини, својот дел им го раздаде на...
ЧУДОТВОРНИ ИСЦЕЛЕНИЈА - СВЕТИ НИФОНТ Еден ден дојде некој и му рече на преподобниот отец: - Дали слушна, оче? Некое девојче посвоено од жената на Саватиј, онаа која те одгледа, лежи тешко болно. Ако можеш, трчај да го помилуваш, бидејќи е...
Да прочитаме внимателно и со вера) БОГОРОДИЧИНО ПРАВИЛО Изговарај ја секојдневно молитвата „Богородице Дево“ по сто и педесет пати на ден и со таа молитва ќе се спасиш. Ова правило е устроено од Самата Пресвета Владичица Богородица наша, некаде уште во осмиот...
СВЕТЛИНА НА УМОТ (16.06.2018 11:48) „Светило за телото е окото. И така, ако твоето око биде чисто, и целото твое тело ќе биде светло; ако, пак, твоето око биде лошо, целото тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината,...
Не, Бог не нè осудува; човекот е тој што го прави изборот. Човекот заминува во вечноста заедно со неговите гревови. Ако си бил прељубник, или алкохоличар, или си немал љубов во себе, така и ќе заминеш таму. Тука, на земјата, можеш да...
ХРИСТИЈАНИТЕ ВО СТРАДАЊЕТО НЕКА ГО ВЕЛИЧААТ БОГА (Прво соборно послание на Свети Апостол Петар) И така, бидејќи Христос пострада во телото за нас, вооружете се и вие со истата мисла - зашто кој пострадал во тело прекинал од гревот, та останатото...
СЕ` ОД НЕА Е... Сè од Неа е, од Пресветата Богомајка; сè што Христос направи во овој свет, од Неа е. Таа Му ја даде човечката природа, Таа Му ја даде нашата душа, Му го даде нашето срце. Му го даде телото наше,...