„Прекрши го лебот свој, и дај на сиромасите. Не даваш свое; Бог затоа ти дал во изобилство, за да дадеш и на другите. Доволен ти е насушниот леб, како што си научен во молитвата; затоа не собирај си слама за огнот...
МОЛИТВА ЗА БЛАГОСЛОВ НА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ на Св. Николај Охридски и Жички Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам и не ги колнам. Непријателите повеќе ме истуркаа во Твојата прегратка, отколку пријателите. Пријателите ме врзуваа за земјата, непријателите ме одврзуваа од...
ВИСТИНСКОТО СМИРЕНИЕ Смирението доаѓа како последица на духовното совршенство. Вистинското смирение има основи во внатрешниот човек. Тоа е одраз на внатрешната благодат во душата, сјајот на нејзините добродетели и нејзините духовни украси. Внатреизлиената благодат го прави ликот на смирениот посветол и помил. Смирението...
Преподобен Јустин Ќелиски - ЗА БОГОРОДИЦА „...Пресветата Богомајка, ете, се јавува како прв вистински лекар кој лечи од смртта, зашто лекува од гревот, лекува од се` демонско и го враќа човекот кон Бог. Навистина, Таа го вселила, Таа го вовела Бог во...
МОЛИТВА ЗА МИР Човекољубив Господи, Боже на љубовта и мирот, побрзај и простри ја над нас Твојата моќна закрила. Не допуштај раздорите и гневот да ги разделат народите и направи да заживеат за мир во светот, благословен од Тебе, зашто Ти ни заповеда...
Меѓутоа, токму во Христовото претворање на ‘крајот во почеток’ за време на Тајната вечера, на Стариот завет во Нов, ја наоѓаме суштината на тоа што го нарекуваме co бледиот и немоќен збор „востановување", збор којшто co самиот свој звук...
Чудесни случувања на старецот Во времето кога старец Пајсиј сè уште живееше во ќелијата на Светиот Крст, една вечер додека ја кажуваше Исусовата Молитва, покривот од неговата ќелија одненадеж бил отстранет и на неговото место јасно го видел Господ. Неговото лице...
ЧУДЕСНИ СЛУЧУВАЊА Милост и милосрдност за Своите избраници. (Мудр. 3; 9) Отец Пајсиј сакаше Божјата благодат да дејствува во неговиот живот и поради тоа смирено ја искоренувал секоја трага на сопствена волја. Со тоа се поттикнувала Божествената благодат, која во душата...
КОГО ОПЛАКУВАШ? Ја прашaв солзата - која си Ти? Од кој извор таговна радост носиш ? Ако само мене ме оплакуваш, да пресушиш за век! И дојди ми како болка, кога за другиот болуваш, дојди како радост, кога со другиот се радуваш, дојди како утеха, кога другиот...
Заблагодари Ѝ се на најбрзата Застапничка, нашата Господарака Богородица, Пречистата, премилосрдната Дева Марија, Која согласно нашата усрдна молитва нѐ спасува од ѓаволските ранувања и угнетувања. Погледни кон Неа со очите на срцето во Светиот Дух, секаде присутната и сеисполнувачката; погледај...