(Добро е секој од нас да се замисли во покајание) ЗА ОСУДУВАЊЕТО – Св. Јован Кронштатски Сум видел и чул луѓе, кои со подмуклост и злорадост говорат за некои темни дамки во животот и работата на велики, па дури и свети...
„Добриот послушник ќе донесе плодови на кротост. Зашто Старецот ќе го отсече неговото самоволие, ќе го прекори и ќе му направи забелешка, а кога ученикот е послушен, стекнува драгоцена кротост. Со еден збор, добриот послушник ги стекнува сите добродетели, ако...
Ах, браќа, тој збор внесува страв во грешната душа. Затоа што, кој може да каже, дека токму тој е достоен да пристапи кон Господовата трпеза? Колку гревови, колку нечистотија, колку јавни ожалостувања на Господа! Страшно е да пристапиме, но и да...
Како и ние што им простуваме… Ава Силуан беше еден од оние Старци околу кои се собираше многу народ, како монаси, така и обични мирјани. Бескрајната љубов што ја покажуваше кон сите, но и неговото длабоко теолошко знаење, го направија...
Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и нема да промаши (23.06.2018 08:19) „Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша; и кој се откажува од вас, од Мене се откажува; а кој се откажува од Мене, се откажува од Оној...
Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и нема да промаши (23.06.2018 08:19) „Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша; и кој се откажува од вас, од Мене се откажува; а кој се откажува од Мене, се откажува од Оној...
СТРАШНИОТ СУД НАД БОГА Архимандрит Јустин (Поповиќ) - извадок од беседата ....Во измачувањето на Бога, човекот е понемилосрден и од ѓаволот. Не верувате ли? Чујте што кажал еден очевидец: “Тогаш Го плукаа по лицето” (Мат. 26:67) - по Неговото лице, по Неговото...
Да внимаваме! НЕПРАВДАТА СЕ ПРОТЕГНУВА И ВРЗ ПОТОМЦИТЕ – Старец Пајсиј Светогорец   – Оче, кога дојдов да станам монахиња, родителите мои се однесоа несправедливо кон мене. Може ли да го побарам она, што ми следува според закон? – Не, не бива. – Се...
Милостив Боже! Сочувај ја верата, закрепи ја татковината наша, смири го светот, утеши ги нажалените, излечи ги болните, крени ги паднатите, врати ги на патот на вистината и спасението сите заблудени. Помагај им на оние што се трудат, вразуми ги неразумните и закрилувај ги...
ЧУДОТВОРНИ ИСЦЕЛЕНИЈА - СВЕТИ НИФОНТ Еден ден дојде некој и му рече на преподобниот отец: - Дали слушна, оче? Некое девојче посвоено од жената на Саватиј, онаа која те одгледа, лежи тешко болно. Ако можеш, трчај да го помилуваш, бидејќи е...