Исцеление на фатениот (03.03.2018 12:07) Еднаш веќе ви зборував дека и верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми...
Блажени сте вие кога ќе ве срамат Мат. (5,11) Овде, навистина, никој не му придаваше значење на блажениот Нифонт. Многу малку беа оние што ја препознаваа неговата светост. Тоа всушност и самиот го бараше од Бога, луѓето да го сметаат ништожен. И...
СООЧУВАЊЕ СО СОВРЕМЕНИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ (I) Марков манастир Jеромонах Атанасиј Арсоски Човекот, како круна на Божјото творение, е создаден за да биде во непрестајна и бесконечна љубовна заедница со Бога. Истовремено, бидејќи тој претставува резиме на целокупното создание, повикан е преку себе да...
Богатството Загледај се, човеку, во природата на богатството : што те восхитува кај златото ? Што те восхитува кај среброто ? Што се крие во бисерот ? Не е ли сето тоа камен ? Кој љубител на накити може да додаде...
ПРИДОБИВКИ ОД ПОСТОТ За надворешната убавина: - Бојата на очите длабока, жива и сјајна, - Видот се подобрува, достигнува и до перфекција, - Слухот се изострува, слушате од далечина, - Гласот се менува, доаѓа до израз неговата боја, - Зборот е со сила, полн со...
СВЕТИ Трифун, моли го Бог за нас! „На овој ден Светата Православна Црква го чествува и празникот на светиот маченик Трифун кај нас познат и како заштитник на лозарите бидејќи овој ден по традиција лозарите ги закројуваат своите лозја. Традицијата со...
ДОБРОТОЉУБИЕ - СВ МАКАРИЈ ВЕЛИКИ 120. Божјата премудрост е безгранична и несфатлива за нашиот ум. Ние не можеме да сфатиме на какви се’ разновидни начини му се раздава благодатта на човечкиот род, за да се провери слободната волја на секој...
Свети Григориј Палама, Архиепископ Солунски ЗА МОЛИТВАТА И ЗА ЧИСТОТАТА НА СРЦЕТО Во три глави 1.Бидејќи Бог е сама добрина, сама милосрдност и бездна на добра волја, тогаш, и оној што ќе се присоедини кон Него, секако ќе се удостои со Божјата...
Свештеникот при МПЦ – Охридска Архиепископија, Горан Стојчевски, неретко знае да даде појаснувања на многу дилеми кои се појавуваат меѓу верниците во врска со народните верувања, наспроти вистинското практикување на верата и животот во Христос. Ви го пренесуваме неговиот последен...
Многумина не знаат што претставува постот. Конзумираат алкохол, цигари, се расправаат со родителите, парнерите и пријателите, но не јадат храна од животинско потекло и мислат дека тоа е доволно! Веруваме дека оваа приказна на старецот Гаврил Грузијски ќе помогне...