Тројца старци . И спасението и човечката блискост со Бога не зависат од неговата ученост ниту од ерархиските чинови, туку од благодатната љубов и светоста кои во себе ја носат. Еве еден таков пример: на ферибродот каде патувале Руски поклоници во...
Мојата душа копнее по Тебе – Старец Силуан Ти се сожали над мене, и ми го покажа Твоето Лице, и сега мојата душа копнее по Тебе, Господи, и во ништо не наоѓа покој, дење и ноќе. И плачам како дете што...
Ќерко моја, имаш голема предодреденост – Св. Григориј Богослов Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава скапоцени...
„...Првата мудрост е живот добродетелен и пофален, живот очистен или очистување за пречистиот и пресветол Бог, Кој од нас сака една жртва: да се очистиме со дух и тело – жртва, што Светото Писмо ја нарекува „смирен дух“ (Псал. 50,...
По 11-та катизма, Трисвето. Потоа тропарите, глас 7-ми: Душо моја, имајќи го лекот на покајанието, пристапи co солзи, извикувајќи co воздишка: Човекољубив лекару на душите и телата, ослободи ме од мноштвото гревови; присоедини ме co блудницата и разбојникот и цариникот; и дај...
На земјата, секое добро и секое зло имаат крај – Свети Јован Златоуст Погледни, колку тврдини и палати на цареви, владетели и началници се претворени во рушевини! Сети се, колку сила и колку богатство имаа некогаш! А сега дури и имињата...
о. Горан Стојчевски ПОВЕСТ ...за Господа еден ден е како илјада години, а илјада години – како еден ден.(2 Петр.3,8) Зборовите на светиот апостол Петар говорат за неизмерливоста на Оној Кој Е над контурите на времето и просторот, а кои ги поставил во Негово владеење, Неискажлив,...
МОЛИТВА ЗА  ТРПЕНИЕ ПРИ БОЛЕСТ - Старец Јосиф „Моли се вака: „ Те молам, Боже мој, да ме излекуваш, за да можам да Те благословам и да Те славам. Но, ако Ти гледаш, дека нешто друго е полезно за моето спасение, нека...
МОЛЕТЕ СЕ ЕДЕН ЗА ДРУГ... „Ако не си мрзлив во усрдната молитва за другите, по нивна молба или сам или заедно со нив, ќе добиеш милост од Бог – благодат Божја во срцето, која ќе ти причинува задоволство и ќе...
Исусе мој прекрасен, кон тебе прибегнувам, спасе Исусе, и сите пророци, спасе мој Исусе, и со сладоста рајска удостој ме, Исусе човекољубив. Исусе, славо на оние што монашествуваат, Исусе долготрпелив на испосниците наслада и украс, Исусе спаси ме! спасе Исусе, од змијарникот, и од...