ПРАВИЛОТО ШТО МУ ГО ДАДЕ АНГЕЛОТ ГОСПОДОВ HA СВЕТИ ПАХОМИЈ ВЕЛИКИ Од старците за ќелијното правило и за молитвата, што ангелот Господов му ја предаде на великиот Пахомиј. Братот го запраша старецот, велејќи му: те молам, отче, кажи ми, како треба...
Кога се молиме за другите, да велиме: „Господи Исусе Христе, помилуј ме” Молете се за Црквата, за светот, за сите луѓе. Целото христијанство е внатре во молитвата. Ако се молите само за себеси, тоа крие себичност. А, кога се молите...
Христовиот човек претвора се’ во молитва Сите наши проблеми, материјални, телесни, секакви, да My ги полагаме на Бога. Како што велиме во Божествената литургија, „...и сиот наш живот на Христа Бога да My го предадеме". Господи, целиот наш живот Тебе Ти...
Bo молитвата е значаен интензитетот Bo молитвата не е значајно времетраењето, туку интензитетот. Молете се макар и пет минути, но предадено на Бога co љубов и радост и копнеж. Може некој цела ноќ да се моли, а некој само пет...
Молитвата на Манасија, царот јудејски: Господи Седржителу, Боже на нашите отци, Авраамов, Исаков и Јаковов, и на нивното праведно поколение, Кој ги создаде небото и земјата co сета нивна убавина, го соедини морето co зборот од Твојата заповед, ја заклучи...
... Има ли нешто поубаво одошто секој миг да се моли Христос и да се изговара Неговото Свето име co овие глинени усни? Постои ли поголема чест? Bo тие зборови е содржана целата наша вера. Велејќи ‘ГОСПОДИ', ние веруваме дека сме...
  Слово дваесет и четврто За бесстрасноста 1. По патот на добродетелите има паѓања, зашто има непријатели, има промени, има изобилство, има оскудност, има жалост, има радост, има страдање на срцето, има успеси, има принуда, зашто тоа е патување, - за да...
Синаксар на четврта недела по Пасха, за раслабениот Стихови: Во Овчата бања, Христос со еден збор, како мудар лекар, го исцели раслабениот. Во тој ден, четврта недела по Пасха, правиме спомен на раслабениот (парализираниот) и, како што прилега, празнуваме едно чудо што...
“Секој роден од Бога не греши, но родениот од Бога се пази, и лукавиот не се допира до него” (1. Jов. 5, 18), "Бидејќи е роден од Бога" (1. Jов. 3, 9), како што рекол Он во Евангелието: "Ако не...
4. Чеда мои, ве молам заради љубовта Божја, ни за миг да не го прекинувате изговарањето на молитвата Христова. Вашите усни треба непрестајно да го шепотат името на Исус, Кој го порази ѓаволот и сите негови стапици. Непрестајно молете пo...