Молитва на Јеромонах Филотеј Григориатски Господи Исусе Христе, чуј го искрениот глас на моето срце, кое вика по Тебе: Верувам дека Ти си (Ти постоиш), но не можам да го почувствувам тоа со целото свое срце. Знам дека Ти ме гледаш и...
=Овој историски настан од животот на Богочовекот Исус обработува многу прашања од православната симболика и животот на човекот, воопшто. Најнапред, во него се разгледува темата за смислата и споредбата помеѓу стариот и новиот завет. Потоа, бањата ја означува светата тајна крштение,...
...Молитва, - тоа е постојана присилба над нашата природа... Чедо мое, ако внимаваш што ти пишувам, и ако си наложиш себеси подвиг ќе имаш голема полза. Се’ што ти се случува, ти се случува бидејќи не се присилуваш на молитва....
...Оној што сака да го почувствува Божјото благоухание, должен е секој миг да чекори кон смрт!... Она што го вкуси дете мое, во твојата молитва онаа ноќ е дејство на благодатта. Барај повторно да ти биде дадено кога Господ ќе...
Прашање 38. Кое е петтото блаженство? Одговор. Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помилувани. Прашање 39. За што учи ова блаженство? Одговор. Тоа учи дека се блажени тие луѓе, кои чинат милосрдни и човекољубиви дела. Прашање 40. Кои се милосрдните дела? Одговор. Делата...
44. Смирението ја привлекува закрилата одозгора и не’ запазува од сите паѓања. Свети Антониј говори: "Еднаш ги видов сите ѓаволски мрежи, раширени по целата земја и co воздивнување реков: кој може да избега од нив? И тогаш слушнав глас, кој...
...Кога во човекот ќе влезе Христос и да е сам, и да е опкружен co луѓе каде и да е, тој тихува и има мир... Го добив твоето писмо, и ти праќам одговор на твоите прашања. Me прашуваш, кој побрзо може...
Молитва кон светиот свештеномаченик Антипа, Епископ Пергамски О, преславен свештеномаченику Антипа, и брз помошнику на сите христијани кои се во болести! Верувам со мојата душа и секоја помисла дека Господ ти дал дар болните да ги исцелуваш, на немоќните здравје да...
Гневете се, но не грешете: сонцето да не зајде во гневот ваш; ниту, пак, да му давате место на ѓаволот (Еф. 4, 27 – 27) СТРАСТА НА ГНЕВОТ (извадок) Отец Георги Калчу Христијанот не треба да се гневи. Тој знае дека Бог...
Свет на земјата – Светител на небото Човекот, како Божјо создание, нема друга причина за своето постоење освен – светоста!  Светоста е и целта и смислата на човековиот живот. Но светоста, не е некоја апстрактна и безлична идеја, не е некаква...