- Старец Порфириј На благ начин да Го внесеме Христа во својот ум, изговарајќи ја Исусовата молитва Љубовта, служењето на Бога, копнежот за Бога, соединувањето со Бога, соединувањето со Црквата – тоа е рај на земјата. Ако ја стекнеме божествената благодат, тогаш...
СТРАДАЊАТА НА СИТЕ СТАНУВАА „МОИ“... „...Длабоко беше моето страдање предизвикано од сознанието за краткоста на нашите денови. Но, не бев потполно оставен. Преку молитвата со неколебливата вера во Христа, постепено ми се соопштуваше Неговата сомилост кон човекот кој пропаѓа. Со голема болка...
МИЛОСРДИЕТО.... „Како што разгорениот оган го гасне вода, така милосрдието ги ублажува гревовите; Милосрдието останува во веки.“ Милосрдието кое произлегува од неправда не е милосрдие, туку суровост и нечовечност, зашто каква корист има ако некого го соблечеш за да го облечеш...
'ЗА МОЛИТВАТА НА КОЈА И СЕ ОТКРИВА БОГ - ВИСТИНАТА Тој е Светлина и Вистина. И кога оваа Вистинска Светлина (Јн. 1, 9) ќе не опфати, тогаш ја живееме Неговата љубов и Премудрост, ние во радост пребиваме и врз нас...
Старец Сампсон - ЗА ПРОСТУВАЊЕТО) Тоа што многу силно ме растажува е нехристијанското срце, лошото срце, кое не сака да прости. Срце кое Му се противи на Бога, зашто не сака да прости и нема намера да простува, од една страна...
1. Макало со буковец - едноставно и лесно за подготовка.   Состојки: 3 лажици буковец. Може да се помеша  благ и лут буковец. Неколку чесниња лук. Се преливаат со малку врел зејтин ( може и без зејтин, на вода, ако е ден на строг...
МОЛИТВЕН ВОП'Л ЗА ПОКОЈНИЦИТЕ Боже на духовите и на секоја твар, Ти ја победи смртта, Го обесили ѓаволот, а на светот Твој живот My подари. Господи, Ти се молиме, упокој ги душите на починатите Твои раби: Православните патријарси, архиепископи, митрополити, епископи,...
ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ Bo врска co погребението на православен верник и редовите што следуваат no погребението, постојат многу и различни обичаи. Нашите верници постојано прашуваат како да постапуваат во извесни случаи и што е, всушност, правилно, поточно, согласно co каноните...
На Страшниот суд (10.02.2018 10:16)   Деца, забележувате ли дека прашањата на кои ќе треба да одговориме на Страшниот суд воопшто не се однесуваат на верата и Црквата на кои припаѓаме, ниту на државата, нацијата и партијата, ниту на нашите лични...
Паштета од сончоглед и семки од тиква Пакувани семки од тиква и сончоглед, живи или потпечени може да се набават по маркетите. Состојки: 3 лажици семки од сончоглед, 3 лажици семки од тиква, 1 лажица сусам, 1 мало лажиче сенф. 4-5 лажици ситно сецкани печурки (маринирани...