Дома Барај

Игнатиј Брјанчанинов - Резултати од пребарувањето

ако не сте задоволни со резултатите, Ве молиме обидете се со друго пребарување

БЕСЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ДУШАТА – СВЕТИ ИГНАТИЈ БРЈАНЧАНИНОВ

БЕСЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ДУШАТА - СВЕТИ ИГНАТИЈ БРЈАНЧАНИНОВ +++ Секој што сака постојано и темелно да ја истражува својата душа, во неа ке види болест на БЕСЧУСТВИТЕЛНОСТ,...

ВЕРА (Свети Игнатиј Брјанчанинов )

ВЕРА (Свети Игнатиј Брјанчанинов ) Кој не верува во Синот Божји? Не само оној што отворено и одлучно Го отфрла, туку и оној кој што...

Постот во суштина е закон за умот – Свети Игнатиј Брјанчанинов

ЗА ПОСТОТ - Свети Игнатиј Брјанчанинов Јади умерено и не ја подавај ногата повеќе отколку што можеш, за потоа сосема да не паднеш. +++ Кога сме сосема...

ВЕРА! (Свети Игнатиј Брјанчанинов )

ВЕРА (Свети Игнатиј Брјанчанинов ) Кој не верува во Синот Божји? Не само оној што отворено и одлучно Го отфрла, туку и оној кој што се...

`Провери ја патеката со нозете свои…` Свети Игнатиј Брјанчанинов

Душата моја долго време странствуваше (Пс. 119, 6) без да најде вистинско пристаниште и надвор од и внатре во мене. Потонав во длабока тиња, каде...

Светите монаси не барале исцеление…– Свети Игнатиј Брјанчанинов

ЗА БОЛЕСТА Евангелието не` учи дека никаква неволја не може да не` снајде без Божја волја – не` учи да Му благодариме на Бога за...

Го добивам она што го заслужив со своите дела! (За Промислата – Св. Игнатиј...

ПРОМИСЛАТА БОЖЈА - Бог глeда се`! • Над времето, општествените случувања и поединечните судбини се гледа Бог, Создател на сите созданија и нивни безграничен Владика,...

Тоа е знак на прелест! – Свети Игнатиј Брјанчанинов

ЗА ДВАТА ВИДА ПРЕЛЕСТ ПРВ вид Покајанието, скрушеноста на духот и плачот се знаци и сведоштво за правилноста на молитвениот подвиг. Нивното отсуство е знак за скршнување...

Насушен леб на христијаните е – Христос! – Свети Игнатиј Брјанчанинов

ЗА ПОСТОТ - Свети Игнатиј Брјанчанинов (Извадок од Енциклопедија на православниот духовен живот ) Заповедта на постот ја обновило и ја потврдило Евангелието. „Само пазете се:...

Молитвата на злопамтивите е семе фрлено на камен! (Св. Игнатиј Брјанчанинов)

Икона од !0 век) +`Кај човекот расположението на срцето во најголема мера одговара на неговиот став, на неговата надворешност. И затоа, при молитвата, твоето тело...

Покајание