ПОСЛЕДНИ

„Исусовата молитва: Господи Исусе Христе, помилуј ме ... Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме  грешниот. Неа ја спомнуваат: св. Ефрем Сирин, св. Јован Златоуст, св. Исак Сирин, св. Исихиј, св Варсануфиј и св. Јован, и св. Јован Лествичник... Подоцна таа станала...
ШТО Е ТОА ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ – Св. Николај Велимировиќ До мисионерот Петар С. Си ги прочитал во Евангелието Христовите зборови: секој грев и хула ќе им се простат на луѓето, но хулата против Светиот Дух нема да им...
Николај Е. Пестов- Децата и причестувањето СВЕТИ ТАЈНИ Оставете ги децата да приоѓаат кај Мене. Мк. 10,14. Ние знаеме колку Господ ги љубеше децата. Тој заповеда на Своите Апостоли да не им бранат на децата да доаѓаат при Него. Да не бидеме и ние пречка нашите...
„ЗНАЕЊЕТО ВОЗГОРДЕЈУВА" Надворешното образование во повеќе случаи штети, затоа што во човекот поттикнува високо мислење за себе. Подоцна ова мислење станува препрека што спречува да се приближи Божјата благодат. Но кога човек ќе го отфрли тоа лажно мислење за себеси, тогаш...
ВТОРА ГЛАВА Рационализмот на нашето време ЛОГИКАТА BO ДУХОВНИОТ ЖИВОТ Старче, какво место зазема логиката во духовниот живот? - Која логика? Светската? Оваа логика нема никакво место во духовниот живот. Ангелите, светителите ти влегуваат преку прозор, ги гледаш, разговараш co нив, си заминуваат... Ако се...
СВЕТИТЕ БЕСРЕБРЕНИЦИ И ЧУДОТВОРЦИ КОЗМА И ДАМЈАН УТРЕНА Тропар, глас 8. Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, посетете ги нашите немоќи; бесплатно примивте, бесплатно давајте ни. Седален, глас 4. Откако во светот стекнавте богоугоден живот, богосветли Козмо и Дамјане, нам, кои се научивме...
Од Св. Јован Златоуст ЗА БРАЧНАТА ЉУБОВ Беседа 20. на Посланието на св. Ап. Павле до Ефесјаните ... Зошто св, Апостол Павле говори дека мажот се соединува со жената, а не жената со мажот? Затоа што, кога ги наведува должностите од љубовта,...
ЧУДАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Епископ Велички Гаврил Светогорец ЧУДО 19. За еден несторијанец што воскреснал Во Сирија живеел еден испосник, кој бил добродетелен и свет, по име Партениј. Тој имал обичај честопати да оди на гората Синај на поклонение на Неопаливата капина и...
За жал, трпезата послeдниве децении стана најосаменото место во домот. Секој од членовите на семејството во различно време и небрежно седнува на неа. А ТАА ТРПЕЗАТА е  Олтарот на домот  на МАЛАТА ДОМАШНА ЦРКВА . .Јадењето и пиењето на неа треба да...
  Икос 7 Очите мои се лукави и со секоја нечистотија извалкани, обманата на светот секогаш ме мами, па затоа и Те молам, Себлаги, одврати ми ги очите  мои, за да не гледам ништавило и со молба да Ти воскликнувам: Смилувај ми...