ПОСЛЕДНИ

СВЕДОШТВО ЗА ИЗГЛЕДОТ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС Во исчекувањето на Христовото Воскресение, нашите читатели сигурно ќе ги интересира ова писмо упатено на римскиот император од незнабожецот Публие Лентуло, намесникот на Јудеја (претходникот на Пилат), кој како современик Го опишува Христа...
Свети Јован Лествичник: Ако крајна граница на стомакоугодие е во тоа со сила да се јаде и тогаш кога не се сака да се јаде, тогаш, секако крајна граница на воздржанието е во тоа, непослушната наша природа да се воздржува...
Не е најгорд оној што надмено се фали, туку оној, што се фали дека е многу смирен. Оној што се оправдува себеси додека греши, од своето срце прави скривница за демоните и ќе продолжи да греши уште повеќе и ќе...
Свети Андреј Критски Канони на Великиот Велигденски пост ПЕТОК ВО ШЕСТАТА НЕДЕЛА ОД ВЕЛИКИОТ ПОСТ Во петок, од неделата на палмовите гранчиња, се чита на Великото Повечерие овој канон посветен на Лазаревото воскресение: Почеток во слава Божја на КАНОНОТ на светиот отец наш Андреј Критски,...
СОСТОЈКИ: 200 грама печени пиперки  и  исчистени. 50 грама  излупени лешници . (2) Две  кришки леб.  Ако ја правите паштетата на масло, пред да ги потпечете кришките премачкајте ги со маслиново масло или со маргарин и печете ги додека заруменат, доколку паштетата...
Bo паднатиот свет мисијата на Црквата како спасение е да го пројавува светот прероден од Христа. Суштината на паднатиот свет е тоа што во него царува разделеноста, одделеноста на секој од секого, која не ја совладува „природната" љубов на некои...
"...Човек во тешкотиите полага испити. Вистинската љубов и пожртвуваност се пројавуваат во тие моменти. И кога велиме дека некој има дух на самопожртвуваност, мислиме на тоа дека тој за време на опасности не мисли на себе, туку на другите. Дури и...
"ШТО МИ Е ПОТРЕБНО? Потребен ми е Господ, потребна ми е Неговата благодат, Неговото Царство во мене. На земјата, местото на моето прогонство, на моето привремено учење, нема ништо мое, сопствено, сѐ е Божјо и сѐ е привремено, наменето за привремено...
ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС.... Не треба во никој случај да ја отфрламе молитвата "Пресвета Богородице, спаси нас", бидејќи пеејќи и воспевајќи ја со уста и срце, ние не бараме од Пречистата Владичица да нè спаси по сопствена сила и власт и...
Боже, Оче Создателу, и Чувару на сите созданија! Облагороди ги моите чеда со Твојот свет Дух, Тој да разгори во нив вистински страв Божји, кој што е почеток на премудроста и благоразумието, зашто пофалбата на оној кој постапува според нив ќе...